Care este cel mai potrivit butoi pentru vin?

Care este cel mai potrivit butoi pentru vin?

butoaie de vin

Venirea toamnei aduce cu ea pentru acei proprietari de vita de vie, perioada in care trebuie sa acorde atentie deosebita modului in care culeg strugurii si prepara vinul.  Insa nu este suficient doar modul in care vinul este preparat, ci mult mai important este modul in care acesta este maturat si pastrat pana cand este gata de consum.

Exista mai multe variante in care vinul poate fi pastrat si depozitat, si anume, acele butoaie vin din polipropilena, lemn de stejar sau fibra de sticla.

Cea mai buna varianta, atat pentru pastrare, cat si pentru maturarea vinului, sunt butoaiele de vin din polipropilena alimentara – acestea sunt folosite de marii producatori de vinuri tocmai din cauza faptului ca vinul nu isi schimba gustul, mirosul sau culoarea in contact cu polipropilena. In plus, butoaiele sunt usor de manipulat, sunt foarte rezistente si extrem de usor de curatat.

O alta varianta ar fi reprezentata de butoaiele vin din lemn de stejar. Acestea sunt speciale, datorita faptului ca in functie de caracteristicile stejarului si datorita modului in care au fost obtinute butoaiele, pot transmite vinului diferite arome si mirosuri specifice. De asemenea, porozitatea acestora le fac cele mai potrivite pentru fabricarea acestor butoaie vin.

Proprietarii de vita de vie utilizeaza aceste butoaie atat pentru fermentare, cat si pentru maturare sau stocare. In functie de modul in care au fost obtinute si de procesul de prajire prin care au trecut, butoaiele  pot elibera diverse arome specifice. Cele mai cautate modele sunt acelea care au un grad mediu de ardere, caci acestea prezinta cea mai mare cantitate de substante aromate.

In functie de fiecare soi de struguri sau tip de vin, acesta se matureaza pentru perioade diferite de timp, pana cand acestea capata propria personalitate, care este caracteristica soiului.

Butoaiele din inox sunt foarte rezistente si nu modifica gustul lichidelor si au o durata de viata foarte mare, iar butoaiele din fibra de sticla sunt rezistente la variatiile de temperatura si radiatiile solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.